Svijet
0

Mustafaj: Neće biti spajanja Kosova i Albanije

FENA
Besnik Mustafaj
Besnik Mustafaj
Ministar vanjskih poslova Albanije Besnik Mustafaj izrazio je nadu da će još za vrijeme njegovog mandata Kosovo dobiti nezavisnost.

"Nadam se da ću još uvijek biti ministar vanjskih poslova Albanije kada Kosovo bude dobilo nezavisnost", izjavio je u intervjuu bečkom "Kuriru" Mustafaj, kome mandat ističe za dvije godine.

Mustafaj je ustvrdio kako neće biti nikakvog spajanja Kosova i Albanije u "veliku Albaniju".

"Parlament i vlada u Tirani su jasno stavili do znanja da neće biti promjene granica. Međutim, mi ćemo izgraditi trajnu i intenzivnu saradnju između Albanije i Kosova", najavio je šef diplomatije iz Tirane.

Mustafaj je također podvukao kako odnosi Albanije sa Srbijom nisu "dovoljno dobri".

"Albanija je Beogradu u proteklih 18 mjeseci predala mnoštvo prijedloga za poboljšanje saradnje, ali iz Srbije je prihvaćeno jako malo", primijetio je Mustafaj.

Po Mustafaju "srpsko rukovodstvo se suviše koncetrira na prošlost i Kosovo je za Srbiju dio prošlosti".

Ministar je, međutim, izrazio uvjerenje da će se "klima između Srbije i Albanije poboljšati čim jednom zauvijek bude rješeno pitanje Kosova".

Mustafaj je istakao i da se rukovodstvo u Tirani nada da će Albanija "veoma brzo" postati članica Evropske unije.

"Mi smo juna 2006. potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Proces ratifikacije je u toku i čim bude obavljem preduzet ćemo dalje korake u pravcu EU", najavio je Mustafaj.