Svijet
1

Mussolinijeva unuka kandidatkinja za Evropski parlament

Klix.ba
Alessandra Mussolini (Foto: EPA)
Alessandra Mussolini (Foto: EPA)
Alessandra Mussolini, unuka italijanskog fašističkog diktatora Benita Mussolinija, nadmetat će se na predstojećim izborima za članicu Evropskog parlamenta.

Alessandra je rođena u Rimu 1962. godine i kćerka je četvrtog Mussolinijevog sina Romana, te Anne Marije Scicolone, sestre slavne glumice Sophije Loren.

Članica je partije Forza Italia Silvija Berlusconija, koja ju je izabrala da predstavlja stranku na evropskim izborima krajem maja. Berlusconi je već ranije govorio kako je njegova stranka "trebala snažnu ženu" te da joj se divi zbog načina na koji je izašla na kraj s optužbama da je njen suprug upleten u seks skandal sa prostitutkama tinejdžerkama u Rimu.

Alessandra Mussolini ni kao zastupnica konzervativaca u Parlamentu nikad nije krila koliko je ponosna na svog djeda, a zanimljivo je da od nje dosad niko nije tražio da se distancira od fašističkih ideala.

Sadašnja političarka, a bivši model i glumica, više puta je bila u centru kontroverzi. Kada joj je 2005. godine bilo zabranjeno da učestvuje u regionalnim izborima zbog lažnih potpisa štrajkovala je glađu i svoju bivšu stranku optužila za prevaru. Kasnije joj je dozvoljeno učešće na izborima.

U prošlosti je davala i neke nečuvene komentare, pa je transrodnom političaru Vladimiru Luxuriji, koji joj je rekao da je fašista, odgovorila: Bolje je biti fašista nego peder".

Kad je 2007. bila članica Evropskog parlamenta izazvala je gnjev riječima da su svi Rumuni koji žive u Italiji kriminalci.