Godinu od skandala
73

Muslimanskoj djeci u američkom Delawareu opet dozvoljeno kupanje s odjećom u bazenu

E.S.
(Ilustracija: Shutterstock)
(Ilustracija: Shutterstock)
Grupa muslimanskih učenika vratila se na javni bazen, godinu dana nakon što su ih zvaničnici prisilili da ga napuste zbog svoje odjeće. Sada im je to dozvoljeno.

Naime, od učenika osnovnih škola iz Akademije Darul-Amaanah zatraženo je da napuste bazen Foster Brown u Delawareu u junu 2018. godine.

Djeca, koja su učestvovala u ljetnjem arapskom kampu, bila su obučena u pamučne košulje i kratke hlače, zajedno sa hidžabima ili maramama.

Menadžer koji ih je zamolio da odu tvrdi da je protiv politike grada da se u javnim bazenima nosi pamuk.

Tahsiyn A. Ismaa'eel, direktorica akademije, rekla je da je vodila studente na bazen tri godine prije incidenta.

"Tada nije objavljeno, odnosno rečeno da se ne može plivati ​​u pamuku. U isto vrijeme, bilo je i druge djece koja su nosila pamučnu odjeću, pa sam ih pitala zašto se moja deca tretiraju drugačije?", rekla je ona 2018. godine.

Ovaj incident je izazvao nacionalne i međunarodne naslove i doveo do tužbe za diskriminaciju koju je grupa podnijela protiv grada Wilmingtona.

Mike Purzycki, gradski gradonačelnik, prvenstveno je branio upravnika bazena i rekao da je ta politika bila posljedica rizika od sigurnosti pamuka. No, poslije se izvinio prateći pažnju medija, prenosi The Independent.

"Izvinjavam se djeci koja su bila prisiljena da napuste gradski bazen zbog vjerske odjeće koju su nosili", rekao je on.