{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Muslimanski učenjaci pozivaju na pomirenje sa kršćanstvom

S
12.10.2007. u 09:13
0
0
Muslimanski učenjaci pozivaju na pomirenje sa kršćanstvom
0
Muslimanski učenjaci pozivaju na pomirenje sa kršćanstvom
Foto: AFP
Više od 130 učenjaka islamske vjeroispovijesti širom svijeta pozvalo je u četvrtak na mir i razumijevanje između islama i kršćanstva, upozoravajući da je "opstanak cijelog svijeta u opasnosti".
U pismu upućenom papi Benediktu i ostalim kršćanskim liderima, 138 učenjaka islamske vjeroispovijesti iz cijelog svijeta navodi kako pronalaženje zajedničkog jezika između dvije najveće svjetske religije nije samo pitanje civilizovanog dijaloga između vjerskih vođa.

"Ukoliko se muslimani i kršćani ne pomire, ne može postojati ni mir u cijelom svijetu. Sa stravičnim oružjem modernog svijeta, sa okršajima muslimana i kršćana širom svijeta, nijedna strana ne može izaći kao pobjednik u sukobu između više od polovine stanovnika ove planete. Naša zajednička budućnost je u pitanju. Možda je i opstanak svijeta ugrožen", stoji u pismu upućenom papi Benediktu, liderima Ortodoksne crkve, lideru Anglikanske crkve i nadbiskupu od Canterburyja Rowanu Williamsu, kao i vođama Metodističke, Baptističke i Luteranske crkve.

Učenjaci su još dodali kako su u islamu i kršćanstvu ljubav prema Bogu i susjedu dvije najvažnije zapovijedi ovih religija.

Odnosi između muslimana i kršćana potpuno su zahladili nakon monstruoznih napada al-Qaide širom svijeta i vojnom intervencijom SAD-a i ostalih zapadnih zemalja u Iraku i Afganistanu.

Kako saznaje Reuters, među potpisnicima prvoga ikada poslanog pisma ove prirode i značaja u historiji islama nalaze se muftije Bosne i Hercegovine, Egipta, Palestine, Omana, Jordana, Sirije, Rusije, kao i bezbroj imama iz Azije, Afrike i Sjeverne Amerike. Pismo su potpisali čak i irački predstavnici šita i sunita.

Vatikanski zvaničnici u Rimu su izjavili kako Rimokatolička crkva neće dati bilo kakav komentar dok pismo ne bude pročitano u cjelosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: