Svijet
0

Muslimanski separatisti na Tajlandu ubili tri budističke žene

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Muslimanski separatisti u ponedjeljak su ubili tri budističke žene angažirane u projektu pomoći žrtvama tajlandske pobune, samo dva dana nakon što je troje muslimanske djece ubijeno u napadu na školu.

Pojačani napadi na djecu, putnike i ostale nevine žrtve povećali su strahovanja da bi pobuna, tokom koje je ubijeno više od 2.000 ljudi, mogla prerasti u otvoreni rat između muslimanskih i budističkih zajednica u pokrajinama duž malezijske granice.

Tajland je većinski budistički, ali je krajnji jug zemlje pretežno muslimanski, a stanovništvo tog područja dugo smatra da je tretirano kao građani drugog reda.

Posljednje žrtve odlazile su na posao na projektu farmi koji finasira tajlandska kraljica Sikirit u oblasti Nong Chok pokrajine Pattani, saopćio je policijski poručnik Phuen Khongdee, javio je AP.

Projekat je jedan od nekoliko u tom području uspostavljenih za pomoć ženama u nevolji, uključujući i neke koje su postale udovice zahvaljujući trenutnom nasilju. On ih uči kako da uzgajaju povrće, voće i ostale osnovne potrepštine.

Napadači na motociklu dovezli su se do kamiona u kojem su se nalazile žene i nasumično su otvorili vatru. Trinaest ostalih žena pobjeglo je neozlijeđeno.

U subotu navečer napadači su bacili eksploziv i zapucali po spavaonici u islamskoj školi u južnoj pokrajini Songkhia. Troje mladih je ubijeno, saopćila je policija.

Iako su budistički nastavnici bili metom nasilja koje je planulo prije tri godine, školska djeca uglavnom su bila pošteđena.

Budisti i muslimani održali su odvojene proteste u ponedjeljak u oblasti Sabayoi, gdje se škola nalazi. Oko 500 budista mirno se okupilo ispred ureda oblasnog načelnika kako bi protestiralo protiv trenutnog nasilja.

"Više ovo ne možemo izdržati. Ako vlasti ne mogu učiniti ništa da ovo mjesto bude sigurnije, seoske starješine morat će uzeti stvar u svoje ruke kako bi se zaštitile", izjavio je vođa demonstranata Somchai Chuebumrung.

Južne muslimanske pokrajine imaju na stotine vjertskih islamskih škola, a vlasti su optužile neke od njih da pružaju utočište pobunjenicima i služe kao mjesto za pripremu nasilja.