Svijet
0

Muslimanska Barbie kao inspiracija za djevojčice

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na ovoj Barbie nećete vidjeti kratke majice, uske pantalone i cipele s potpeticom, a uz nju sasvim sigurno ne ide Ken. Lutka se zove Salma i po zamisli proizvođačice, trebala bi inspirisati muslimanske djevojčice u Indoneziji da se okrenu vjeri i naučavanju islama.

Pod imenom Salma, što na arapskom znači "mir", ova lutka dolazi obučena po uzoru na pokrivene žene iz islama, izvijestio je Reuters. Rukavi su dugi do zapešća, haljine ili pantalone sežu do gležnjeva, a kosa joj je pokrivena maramom u istoj boji.

Sukmawati Suryaman koja je "osmislila" ovu lutku kaže da je željela putem igračke djevojčicama približiti određeni svijet koji je modernizacijom u njihovoj zemlji izgubio na snazi.

"Sjećam se da sam razmišljala kako bi bilo dobro kada bi djevojčice imale muslimansku lutku jer znam koliko igračke mogu utjecati na djecu", izjavila je Suryaman.

Suryaman posao vodi od kuće tako što uvozi plastične lutke iz Kine i uz pomoć dvije susjede dizajnira odjeću i modne dodatke za Salmu prodajući ih po 7 ili 9 dolara. Prema njenoj procjeni, mjesečno proda oko 200 lutki, ali tokom Ramazana kada muslimani kupuju poklone za svoju djecu, taj se broj povećava.

Prema mišljenju majki čije djevojčice imaju ovu lutku, Salma bi mogla postati alternativa za Barbie. Šljokice, kratke majice i suknjice u Indoneziji nisu rijetkost, ali pokrivena Salma je bliža djevojčicama s obzirom da su gotovo sve žene u njihovoj blizini obučene na isti način.