Na TV nastupu
0

Muslimanke iza Obame uklonjene iz kadra

Sarajevo-x.com
Foto: Telegraph
Foto: Telegraph
Predstavnici kampanje američkog demokratskog predsjedničkog kandidata Barracka Obame bili su primorani ispričati se dvjema ženama muslimankama kojima je bilo zabranjeno da sjede iza njega na javnom događaju.

Od dviju žena pokrivenih maramama traženo je da ne sjede ispred kamera na utrci u Detroitu, gdje je Al Gore javno podržao Obamu.

Dvadesetpetogodišnja odvjetnica Hebba Aref je za magazin Politico izjavila: “Došla sam da ga podržim, a sad se osjećam diskriminiranom”.

“Ja sam shvatila da je poruka bila da ne žele njega dovesti u vezu sa muslimanima ili muslimanskim pristalicama”, dodala je odvjetnica.

Prijateljica Hebbe Aref, Ali Koussan, studentica prava, je izjavila da joj je jedan od volontera rekao da je to zbog trenutne političke klime i onoga što se dešava u svijetu, te da nije dobro za nju da bude viđena na televiziji i da je dovode u vezu sa Obamom. Drugoj ženi je rečeno da skine maramu ukoliko želi da sjedi na posebnom mjestu.

Rezultati ankete su pokazali da jedna osmina Amerikanaca pogrešno vjeruje da je Obama musliman.

Glasnogovornik kampanje Bill Burton je izjavio: “Ovo svakako nije politika kampanje. Uvredljivo je i u sukobu je sa Obaminom predanosti i odlučnosti da ujedini sve Amerikance. Jednostavno se ne radi o kampanji kakvu mi vodimo”.

“Iskreno se izvinjavamo za ponašanje ovih volontera”, poručio je Burton.

Ali ovaj incident, kako navodi Telegraph, osvjetljava stepen zabrinutosti učesnika Obamine kampanje zbog tradicionalne političke slike, nečega što je u suprotnosti sa Obaminim obećanjem promjene američke politike.

Dok je odrastao, pohađao je školu u Indoneziji, državi koju uglavnom naseljavaju muslimani. Predstavnici Obamine kampanje su dosad konstatno ponavljali da on nije musliman.