Svijet
0

Muslimani završavaju hadž u Meki

FENA
Policija Saudijske Arabije pojačala je sigurnosne mjere u Meki, gdje više od dva miliona muslimanskih vjernika iz cijelog svijeta završava godišnji hadž.

Hodočasnici i posljednji, peti dan hadža, kamenuju po treći put zid u Meki kako bi napustili sveti grad do zore, a ukoliko propuste da to urade, bit će primorani da ostanu i treću noć u oblasti Mina, gdje se nalazi Meka.

Muslimanski vjernici su proteklih dana pristizali raznim prijevoznim sredstvima, najčešće u organiziranim grupama, a bilo je i onih koji su se odlučili za pješačenje do svetog grada.

Policija je pojačala sigurnosne mjere kako se bliži kraj hodočašća imajući u vidu hadž koji je održan u januaru 2006. godine kada su poginule 362 osobe, što je najveći broj žrtava za posljednjih 16 godina, podsjetio je Reuters.

Vlasti Saudijske Arabije, ulaganjem više od milijarde dolara, uspjele su da završe više od polovine predviđenih građevinskih radova kako bi se izbjeglo ponavljanje smrtonosnog meteža iz prošlosti.

Vjernicima je od ovog hodočašća omogućeno da kamenuju zid s tri nivoa, a policija je danas uvela obavezno kretanje u jednom smjeru kako bi se spriječilo miješanje vjernika koji su kamenovali zid s onima koji će to ponovo učiniti.

Vlasti strahuju da bi situacija mogla da se pogorša tokom popodneva kad se očekuje dolazak većeg broja muslimana koji žele da kamenuju zid baš u podne jer je u to vreme učinio i svojevremeno poslanik Muhamed.

Na hodočašću je bio i iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad, koji je ujedno bio prvi predsjednik te zemlje koji je prisustvovao ovome hodočašću.

Vjernici hadž smatraju afirmacijom muslimanskog jedinstva i solidarnosti, a obaveza je svakog muslimana, koji je u mogućnosti, da bar jednom u životu obavi hadž.