Za 48 sati
68

"Muslimani ujedinjeni za London" sakupili 23.000 eura za žrtve napada

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kampanja za sakupljanje novca koji će biti uplaćen žrtvama terorističkog napada u Londonu ispunila je svoj cilj za manje od dva dana.

Organizator kampanje nazvane "Muslimani ujedinjeni za London" Muddassar Ahmed u vrijeme napada nalazio se u Parlamentu, gdje je zbog vanredne situacije zadržan naredna četiri sata.

"Vidio sam pokolj", ispričao je kasnije prisjećajući se osjećaja panike i straha, koji su se pojavili uprkos tome što je bio na relativno sigurnom mjestu. Kaže da se pitao kako su se osjećale žrtve i njihove porodice te je, čim je bio u prilici, pokrenuo kampanju na stranici LaunchGood kako bi se za njih sakupilo nešto novca.

Ova stranica je opisana kao platforma za podršku muslimanima širom svijeta u dobrim djelima i pomoć u prikupljanju sredstava za svoje kampanje.

Za samo 15 sati ostvaren je prvobitni cilj, odnosno prikupljeno je 10.000 funti, što je blizu 11.500 eura, a Ahmed je potom uspio udvostručiti cilj. Samo dan kasnije dostignuto je 20.000 funti (23.100 eura).

Ahmed je poručio da je kampanja način isticanja međunarodnih vrijednosti grada Londona.

"Vrlo je važno pokazati da su pojedinci koji napadima pokušaju okrenuti ljude jedne protiv drugih osuđeni na propast", rekao je.

Iako su mnogi u svojim komentarima pokušavali napadača povezati s islamom, Ahmed ističe kako je ohrabren što London nije pao u takvu histeriju.

Njegova grupa će uskoro objaviti u koje svrhe će prikupljeni novac biti uložen.