Istraživanje
0

Muslimani u Evropi suočeni sa diskriminacijom

FENA
Muslimani se i dalje suočavaju s velikom diskrimincijom u Evropi, posebno na poslu, a mnogi i ne govore o rasističkim incidentima zbog nepovjerenja u vlasti, saopćila je u četvrtak Agencija EU-a za zaštitu temeljnih prava.

U anketi među muslimanima u 14 država članica Evropske unije, Agencija za temeljna prava saopćila je da se svaki treći musliman suočio s diskriminacijom, a 11 posto ispitanika izjavilo je da je iskusilo rasno motivirani zločin, javio je AP.

Najveća diskrminacija prema muslimanima je na radnom mjestu, tvrdi Agencija.

"Zapošljavanje je ključni dio integracijskog procesa. To je u središtu doprinosa doseljenika društvu i stvaranju takvog doprinosa opipljivim. Diskriminacija bi mogla omesti integracijski poroces", navodi direktor agencije Morten Kjaerum u izjavi za javnost.

Agencija je zatražila od vlada zemalja EU-a da se bave diskriminacijom upoznavajući ljude kako da podižu žalbe protiv diskriminacije i rasizma.

Izvještaj je dio prvog istraživanja ikada obavljenog širom EU-a o iskustvima imigranata i etničkih manjina, a prošlog mjeseca je saopćeno da više od polovine tih grupa vjeruje kako u Evropi postoji diskriminacija.

Romi i Afrikanci najčešće se žale na zlostavljanja. Anketa objavljena u četvrtak pokazuje da i muslimani osjećaju podjednaku diskriminaciju.

U skladu s ostalim manjinskim grupama, 79 posto muslimana odgovorilo je u anketi da ne javlja o incidentima diskriminacije i o slučajevima rasističkih zločina vlastima, saopćila je evropska agencija.

Mladi muslimani imaju posebno malo povjerenja u policiju kao javnu instituciju. U anketi se navodi kako je čak i manje vjerovatno da će se ljudi bez državljanstva i novopridošlice žaliti na diskriminaciju.

U izvještaju se navodi kako 59 posto stanovnika vjeruje da se "ništa neće promijeniti izvještavanjem" o tome i da 39 posto vjeruju da se to "događa neprekidno" i stoga ne čine ništa kako bi prijavili incidente.