Svijet
329

Muslimani u Beču protestirali zbog zabrane nošenja burke u javnosti

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Muslimani u Austriji izašli su na ulice u glavnom gradu Beču kako bi izrazili nezadovoljstvo protiv planirane zabrane nošenja burke u javnosti i hidžaba u državnim institucijama, javili su lokalni mediji.

U povorci koju je organizirala mreža Muslimanskog civilnog društva Vijeće mladih Islamske vjerske zajednice u Austriji, učestvovalo je više hiljada ljudi.

Povorka je krenula s Trga ljudskih prava, a učesnici su istakli da nije riječ samo o zabrani nošenja hidžaba i burke, već o ljudskim i manjinskim pravima.

Učesnici protesta nosili su i uzvikivali parole "Ne, zabrani marama” i "Volim svoj hidžab”.

Sa skupa su upućene i prijetnje ministru vanjskih poslova i integracije Sebastianu Kurzu.

"Gospodine Kurz vidjet ćete ko se posljednji smije" i "Jeste li razumjeli šta znači integracija", bile su samo neke poruke koje su građani uputili ministru vanjskih poslova Austrije.

Također je ispred zgrade u kojoj se nalaze Ministarstva unutrašnjih i vanjskih poslova, ocijenjeno da Kurzov integracioni paket predstavlja paket diskriminacijez.

"Islam je sastavni dio našeg identiteta”, rečeno je s govornice.

Koalicioni partneri u austrijskoj vladi Socijaldemokratska partija (SPO) i Narodna stranka (OVP), saglasni su se da se uvede zabrana nošenja burke u javnosti kao i hidžaba u javnim institucijama.

Nošenje predviđa novčane kazne od 150 eura.