Teksas
0

Muslimani u Americi u strahu nakon masakra

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Amerikanci porijelom iz arapskih zemalja našli su se u strahu nakon pucnjave u vojnoj bazi u Teksasu u kojoj je u četvrtak usmrćeno 13, a povrijeđeno 30 osoba. Osumnjičeni za masakr u Fort Hoodu je major Nidal Malik Hasan, musliman rođen u Americi, dijete palestinskih roditelja.

Kako su TV stanice i internetski portali odmah počeli ispitivati motive otvaranja vatre ovog vojnog lica, poneki ih dovodeći i u vezu sa islamskim ekstremizmom, na udaru se našla muslimanska populacija u SAD-u.

Andrew Grant-Thomas, zamjenik direktora Kirwan instituta iz Ohia izjavio je za Reuters da su neki izvještaji o tragediji u Teksasu bili nepravilni, posebno oni koji su se vezali uz Hasanovu etničku pripadnost i religiju.

Također je dodao kako su neki političari iskoristili ovaj slučaj da svoje sljedbenike zastraše islamskim terorizmom, posebno penzionisani pukovnik Allen West iz Floride, koji je uputio poziv Pentagonu da se bolje pozabavi problemom prevencije muslimanskih ekstremista da se "infiltriraju" u njegove redove.

Arapske i muslimanske grupe istakle su da ih je strah od zatezanja odnosa, iako je iz ministarstva pravosuđa poručili da nemaju saznanja da je incident dirigovan od strane arapskih ili muslimanskih Amerikanaca.

Ove grupe su osudile nasilje, izrazile znake sućuti porodicama stradalih i naglasile kako nikakva politička niti vjerska ideologija ne može opravdati nasilje poput ovog.

Ipak, mnogi od njih počeli su činiti sve da se zaštite od eventualnih slučajeva odmazde.

39-godišnji Hasan bio je vojni psihijatar koji je liječio vojnike povrijeđene u ratu i one koji su se spremali na vojne zadatke u ratom zahvaćenim zonama.

Ray Hanania, glasnogovornik Udruženja Patriotic Arab Americans izjavio je da će incident samo pogoršati postojeće predrasude.

"Može samo biti gore. Krenut će za nama", strahuje Hanania.