Cordoba
0

Muslimani pokušali obaviti molitvu u katedrali

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Grupa muslimana pokušala je obaviti molitvu u katoličkoj katedrali koja je prvobitno bila džamija i nakon toga se sukobila s osiguranjem i policijom koji su ih pokušali zaustaviti, saopćila je u petak španska zvaničnica.

Dvoje muslimanskih turista uhapšeno je nakon incidenta u srijedu navečer u južnom gradu Cordobi a policajac i zaštitar su lakše povrijeđeni, saopćila je za Associated Press glasnogovornica nacionalne policije Rosa Ortiz.

Velika džamija Cordobe izgrađena je nakon maurske invazije na Španiju u osmom stoljeću.

Cordoba je poznata kao grad triju kultura jer su u srednjem vijeku tu u harmoniji živjeli muslimani, jevreji i kršćani.

Džamija je pretvorena u katedralu 1236. kada je kralj Ferdinand III zauzeo grad od Maura. Od tada, izuzev u rijetkim prlikama, unutar crkve su zabranjene muslimanske molitve.

Građevina je još zadržala izuzetne crvene i bijele lukove i mermerne stupove iz vremena dok je bila džamija. Ona je 1984. proglašena mjestom svjetskog naslijeđa UNESCO-a i jedna je od španskih najpopularnijih turističkih atrakcija.

Ortiz je izjavila da je oko 120 turista muslimana iz Austrije ušlo u džamiju u srijedu navečer i da su neki od njih, šest ili sedam, počeli da se mole. Zaštitari su im poručili da stanu, ali je mala grupa insisirala na molitvi i posvađala se s njima, pa je pozvana nacionalna policija.

Dvoje je čak i tada insistiralo na molitvi i ušlo u okršaj s policajcima, nakon čega su uhapšeni zbog nepoštovanja javnog reda i prijetnji policajcima, kazala je Ortiz.