Pokrenuli peticiju
713

Muslimani burno reagovali jer ih dizajn Nikeovih tena podsjeća na riječ Allah

Klix.ba
Foto: Screenshot/Change.org
Foto: Screenshot/Change.org
Hiljade ljudi širom svijeta burno je reagovalo i potpisalo peticiju za zabranu prodaje Nike Air Max 270 tena jer ih logo ovog modela podsjeća na riječ Allah napisanu arapskim pismom.

Peticija koju je pokrenula Saiqa Noreen ima skoro 19.000 potpisa.

"Na đonu tena Nike Air Max 270 je logo koji podsjeća na riječ Allah na arapskom pismu. On će sigurno biti gažen, udaran i zaprljan blatom i nečistoćom. Šokantno je i užasavajuće da Nike dozvoljava ime Boga na tenisicama. To je nepoštivanje i izuzetno je uvredljivo za sve muslimane", navela je Noreen.

Glasnogovornik kompanije Nike rekao je za Fox News da je logotip ovog modela tek "stilizirana" verzija zaštitnog znaka Air Maxa.

"Nike poštuje sve religije i ovakve sumnje shvatamo ozbiljno. Logo Air Maxa dizajniran je da bude stilizirana verzija Nikeovog zaštitnog znaka Air Max. Bilo kakvo drugačije shvaćeno značenje ili prezentacija nije namjerna", rekao je glasnogovornik kompanije Nike u pisanoj izjavi.

Ovo nije prvi put da Nike ima ovakvih problema. Godine 1997. Nike je bio prozivan zbog korištenja loga u obliku plamena koji je također podsjećao na riječ Allah na arapskom pismu. Kompanija je tada uputila izvinjenje i povukla sporne tenisice iz prodaje.