Poljuljani giganti
26

Muskova Tesla prvi veliki proizvođač koji prekida proizvodnju zbog napada Huta na Crvenom moru

L. S.
Elon Musk, vlasnik Tesle (Foto: EPA-EFE)
Elon Musk, vlasnik Tesle (Foto: EPA-EFE)
Elon Muskova Tesla, proizvođač električnih automobila će obustaviti aktivnosti u svojoj Gigafactori u blizini Berlina zbog kašnjenja isporuke uzrokovanih raketnim napadima Huta na Crvenom moru.
Kompanija Muska prvo je jučer saopćila da će uskoro naići na probleme u lancu snabdijevanja zbog tekuće krize koju su izazvali pobunjenici Huti koje podržava Iran, a koji od decembra gađaju trgovačka plovila projektilima i dronovima na vitalnom plovnom putu.

Ciljaju brodove povezane s Izraelom jer osuđuju napade i genocid nad paslestinskim narodom u Gazi.

Proizvodnja vozila Tesla bit će zaustavljena između 29. januara i 11. februara u pogonu Berlin-Brandenburg, s izuzetkom nekoliko montažnih sekcija. U Tesli u Njemačkoj zaposleno je više od 11.000 ljudi koji proizvede 250.000 automobila godišnje.

Glavne teretne kompanije, poput Mediterranean Shipping Company, Maersk i Hapag-Lloyd, ranije su odlučile da preusmjere svoje flote od Crvenog mora i egipatskog Sueckog kanala prema Rtu dobre nade oko Južne Afrike. Kretanje robe između Azije i Evrope odmah je postalo dugotrajnije i skuplje.

Zapravo, Tesla je prvi veliki proizvođač koji je prekinuo proizvodnju zbog napada na Crveno more. Kineski Geely i švedska IKEA ranije su upozorili na moguća kašnjenja isporuka.