Obećala nastavak borbe
26

Muskov X nakratko suspendovao nalog udovice Navalnog, tvrde da je došlo do greške

S. M.
Julija Navalni
Julija Navalni
Nalog Julije Navalni na X-u, nekadašnjem Twitteru, nakratko je suspendovan dan nakon što je iskoristila platformu da obeća da će nastaviti kampanju svog muža.

U ponedjeljak je objavila video u kojem obećava da će se boriti za "slobodnu Rusiju" , nekoliko dana nakon što je potvrđena smrt Alekseja Navalnog u ruskom zatvoru.

U utorak popodne njen nalog nakratko nije bio dostupan korisnicima. U izjavi, X je saopćio da je blokiran "greškom" zbog sistemske "greške".

Ubrzo su se oglasili na službenom sigurnosnom profilu X društvene mreže.

"Odbrambeni mehanizam naše platforme od manipulacije i neželjene pošte greškom je označio @yulia_navalnaya kao kršenje naših pravila. Ukinuli smo nalog čim smo saznali za grešku i ažurirat ćemo odbranu", navedeno je.

Julija Navalni, koja se uglavnom držala tiho tokom kampanje svog pokojnog muža, otvorila je nalog na X u ponedjeljak.

U video poruci objavljenoj istog dana, gospođa Navalni optužila je ruske vlasti da su čekale da tragovi smrtonosnog nervnog agensa novičok nestanu iz tijela njenog muža prije nego što su ga pustili njegovoj porodici. Kremlj je saopćio da je optužba neosnovana i da je istraga o njegovoj smrti u toku.

Emotivnu video izjavu, u kojoj se mogao čuti kako njen glas trese od tuge i ljutnje, naširoko su podijelili drugi korisnici. Njen nalog je prikupio više od 100.000 pratilaca otkako je kreiran.

Prema X-ovim smjernicama, nalozi mogu biti suspendovani zbog slanja neželjene pošte ili zloupotrebe, ili ako je sigurnost naloga ugrožena.