Drakonska kazna
591

Muškarac u Iranu kažnjen sa 80 udaraca bičem jer je prije deset godina pio alkohol

Klix.ba
Muslimanima je zabranjeno da piju alkohol, a za to krivično djelo u Iranu je predviđena kazna od 80 udaraca bičem. Ali vijest da je kontroverzna kazna izvršena nad čovjekom koji je pio na vjenčanju prije više od jedne decenije zbunila je organizacije za zaštitu ljudskih prava, piše Radio Slobodna Evropa.

Iranski državni mediji izvestili su da je 10. jula u istočnom gradu Kašmaru javno bičovan čovjek identifikovan samo kao M. R. Kazna je objašnjena presudom koja je izrečena M. R. prije 10 godina nakon što je proglašen krivim za konzumiranje alkohola na vjenčanju kada je imao 14 ili 15 godina.

Prema državnom Klubu mladih novinara, vjenčanje se pretvorilo u tragediju kada je rasprava među gostima na zabavi rezultirala smrću 17-godišnjeg dječaka. Tužioci u Kašmaru su navodno rekli da M. R. nije bio uključen u nasilje.

To što Iran dozvoljava kažnjavanje bičevanjem - Krivični zakon islamske republike predviđa da je kazna za konzumiranje alkohola za muslimane 80 udaraca bičem, dok su kršćani i vjerske manjine oslobođeni kazne - oduvijek je bio razlog za nezadovoljstvo grupa za zaštitu ljudskih prava. Ali zbog ovog slučaja Amnesty International je ostao u nevjerici.

U izveštaju od 11. jula, borci za ljuska prava osudili su šibanje u Kašmaru nazivajući ga "još jednim stravičnim primjerom istaknutih prioriteta iranskih vlasti" i "šokantnim zanemarivanjem osnovnih ljudskih prava”.

"Niko, bez obzira na godine života, ne treba biti podvrgnut bičevanju", navodi se u izveštaju Philipa Luthera, direktora za istraživanja i promociju Amnesty Internationala za Bliski istok i Sjevernu Afriku. "Zvuči nevjerovatno da je dijete gonjeno zbog konzumiranja alkohola i osuđeno na 80 udaraca bičem".

Fotografija koja je objavljena uz izveštaj Amnesty Internationala pokazuje uplašenog i prebijenog čovjeka vezanog za drvo kojeg šiba muškarac u crnoj uniformi i s maskom za skijanje na licu. U pozadini se vide ljudi koji posmatraju šta se dešava.