Jednu osobu je ubio
150

Muškarac u centru Pariza nasrnuo na prolaznike nožem i čekićem vičući "Allahu Akbar"

N. V.
U centru Pariza je došlo do incidenta kada je muškarac nasrnuo nožem na prolaznike i tom prilikom ubio jednu osobu, a dvije povrijedio. Osumnjičen je za "ubistvo i pokušaj ubistva s terorističkim poduhvatom".

Napad se dogodio na Quai de Grenelle, u blizini Ajfelovog tornja, nešto prije 21:00 sat po lokalnom vremenu. Uhapšen je 26-godišnji francuski državljanin poznat sigurnosnim službama, a tužioci za borbu protiv terorizma pokrenuli su istragu.

Zvaničnici su potvrdili da je ubijeni muškarac njemački državljanin.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gérald Darmanin rekao je da je žrtva, rođena 1999. godine, bila sa svojom suprugom kada je napadnut i smrtno izboden. On je rekao da je ženi spašen život intervencijom taksiste i da je osumnjičeni pobjegao preko obližnjeg mosta preko rijeke Sene.

Muškarac je potom napao još dvije osobe, a jednu je udario čekićem u oko, rekao je ministar. Povrijeđen je Francuz 60-ih godina i jedan strani turista.

Policijska operacija pokrenuta je u subotu navečer oko stanice metroa Bir-Hakeim, a vlasti su pozvale ljude da izbjegavaju to područje.

Darmanin je rekao da se navodni napadač čuo kako viče "Allahu Akbar", na arapskom "Bog je najveći", i rekao policiji da je uznemiren jer "toliko muslimana umire u Afganistanu i Palestini".

Osumnjičenog je policija potom uhapsila zbog sumnje da je izvršio ubistvo s predumišljajem i pokušaj ubistva u vezi s terorističkim poduhvatom.

Taj muškarac je ranije odležao četiri godine zatvora nakon što je osuđen za planiranje još jednog napada 2016. godine i bio je na listi za nadzor francuskih sigurnosnih službi. Također je poznato da je muškarac patio od psihijatrijskih poremećaja, rekao je gospodin Darmanin.

U subotu je na društvenim mrežama objavljen video u kojem osumnjičeni kritizira francusku vladu i govori o onome što je opisao kao ubistvo nedužnih muslimana, prenosi agencija AFP.