Svijet
1

"Muškarac sa šeširom": Belgijska policija uhapsila posljednjeg osumnjičenog za terorističke napade

Klix.ba
Belgijske vlasti uhapsile su ključnu osobu osumnjičenu za terorističke napade koji su se dogodili u mjesecu novembru u Parizu. Riječ o Mohamedu Abriniju koji se dovodi u vezu i sa nedavnim napadima u Briselu.

Belgijski mediji objavili su kako je Abrini navjerovatnije "muškarac sa šeširom" kojeg su snimile sigurnosne kamere prije eksplozije na briselskom aerodromu 22. marta. Tužilaštvo je potvrdilo da je uhapšeno nekoliko osoba koje se dovode u vezu sa napadima u Briselu, ali nisu davali nikakve detalje.

Neki belgijski mediji objavili su kako je jedan od uhapšenih muškarac koji je osmunjičen da je pomogao bombašu samoubici Khalidu el-Bakraouiju na Maelbeek metro stanici, ali to još nije potvrđeno.

Abrini je dva dana prije napada snimljen a benzinskoj pumpi sa Salahom Abdelslamom, koji je uhapšen zbog sumnji da je učestvovao u napadima u Parizu. Uhapšen je u Anderlechtu, a bio je u bijegu pet mjeseci.

Abdeslam je uhapšen u Briselu u martu nekoliko dana prije nego su militanti izveli krvave napade u glavnom gradu Belgije