Umjetnička postavka
15

Muškarac priznao da je iz rodne palače Winstona Churchilla ukrao zlatnu wc šolju vrijednu šest miliona dolara

B. R.
Palača Blenheim (Foto: EPA-EFE)
Palača Blenheim (Foto: EPA-EFE)
James Sheen (39) je priznao da je iz palače Blenheim, u kojoj je rođen bivši britanski premijer Winston Churchill, ukrao wc šolju koja je potpuno napravljena od 18-karatnog zlata, a koja je vrijedna šest miliona dolara.

Wc šolja je 2019. godine postavljena u palači Blenheim u sklopu izložbe italijanskog umjetnika Maurizia Cattelana pod nazivom "Pobjeda nije opcija". Šolja je kao postavka imena "Amerika" ukradena samo nekoliko dana nakon otvaranja izložbe. Bila je priključena na vodovodne instalacije, pa je prilikom njene krađe uzrokovana poplava.

Sheen, koji već služi 17-godišnju zatvorsku kaznu zbog različitih krađa, obratio se na sudu putem videolinka. Između ostalog, služi zatvorsku kaznu zbog krađe traktora i vrijednih trofeja iz Nacionalnog muzeja konjskih utrka u britanskom Newmarketu. Spomenute ukradene stvari vrijede 503.000 dolara.

"Amerika" je prvi put izložena u njujorškom muzeju Guggenheim 2016. godine. Ova wc šolja je ponovo na medijske naslovnice dospjela 2017., nakon što je Bijela kuća dok je američki predsjednik bio Donald Trump, zatražila od Guggenheima da im iznajmi sliku Vincenta Van Gogha "Pejzaž sa snijegom" iz 1888. Umjesto slike, spomenuti muzej je ponudio zlatnu wc šolju.

Wc šolja je u palači Blenheim bila postavljena pored prostorije u kojoj je rođen Churchill. U najavi izložbe je zlatna wc šolja kao postavka predstavljena kao komentar društvenih, političkih i ekonomskih razlika u Sjedinjenim Američkim Državama. Cattelan je ranije u izjavi za list New Yorker govorio o ovoj postavci.

"Šta god da jedete, ručak od 200 dolara ili hot dog od dva dolara, rezultati su uvijek isti kada je u pitanju wc šolja", poručio je o dodao da postavka predstavlja "jedan posto umjetnosti za 99 posto".

U novembru su još tri muškarca optužena za krađu wc šolje, ali su se izjasnili da nisu krivi. Naime, Michael Jones je optužen za provalu dok su Fredercik Sines i Bora Guccuck optuženi za transport ukradene imovine. Suđenje bi im trebalo početi u februaru sljedeće godine, prenosi CNN.