Incident u Norveškoj
79

Muškarac nožem napadao prolaznike i povrijedio policajca u Oslu pa ga ubila policija

D. B.
(Foto: EPA-EFE)
Muškarac koji se kretao u Oslu bez gornjeg dijela odjeće, pokušavao napasti ljude nožem i povrijedio policajca u konačnici je ubijen.

Kako javlja Russia Today. incident se dogodio danas Oslu, a napadač je nožem prijetio prolaznicima. Dolaskom na teren ga je policija udarila automobilom i odbacila unazad, ali je on ipak ustao, otvorio vrata i napao policajca te ga povrijedio nožem. Ipak, reagovao je drugi policijski službenik koji je upotrebio oružje i usmrtio napadača.

"Namjeravao je napadati ljude na ulici kada je policija stigla i spriječila ga. Učestvovale su dvije osobe, a policija se pobrinula za njih na najbolji način na koji je bilo moguće", izjavio je šef norveške policije Torgeir Brenden.

Napadnuti policajac nije teže povrijeđen, a motiv napadača zvanično još uvijek nije poznat. Očevici tvrde da je tokom napada uzvikivao "Allahu Akbar".

Incident se dogodio jutros oko 9 sati u dijelu Osla pod nazivom Bislett.

Napadač je od ranije poznat policiji jer je osuđen u decembru 2020. godine za sličan npadan nožem koji je izvršio 4. juna 2019. godine. Tada ga je policija uspjela uhapsiti, a kasnije je morao ići na liječenje u ustanovu za mentalno zdravlje te je platio novčanu kaznu. Odrastao je u Čečeniji, a patio je od posttraumatskog stresnog poremećaja.

Ovaj napad dolazi nakon incidenta u Cannesu u ponedjeljak kada je napadač također nožem povrijedio policajca. Uzvikivao je nešto o "poslaniku", a policija ga je teško ranila.