Zagovornik monarhije
0

Muškarac koji je ošamario Macrona ljubitelj srednjovjekovnog mačevanja

G. M.
Damien Tarel
Damien Tarel
Muškarac koji je ošamario francuskog predsjednika Emmanuela Macrona pretplaćen je na nekoliko krajnje desnih YouTube kanala i ljubitelj je srednjovjekovnog mačevanja, javili su izvori bliski istrazi.
Policijski izvor identificirao je osumnjičenog kao 28-godišnjeg Damiena Tarela, koji nije odranije poznat policiji.

U srijedu je i dalje bio pod istragom u policijskom pritvoru, a očekuje se da će biti optužen za napad na javnu osobu, što nosi maksimalnu zatvorsku kaznu od tri godine i novčanu kaznu od 45.000 eura.

Macron, koji je bio na turneji kako bi podigao popularnost nakon pandemije i manje od godinu prije sljedećih predsjedničkih izbora, ošamaren je u utorak tokom šetnje na jugu Francuske, dok je pozdravljao malu grupu promatrača.

Tarel se može vidjeti na snimku kako šamara Macrona, a zatim viče "Dole Macronia" i "Montjoie, Saint-Denis", bojni poklič francuske vojske dok je zemlja bila monarhija.

Izvor blizak istrazi opisao je Tarela kao nekoga ko je "bio pomalo izgubljen, pomalo štreber, pomalo gamer". Vodio je lokalni klub ljubitelja borilačkih vještina usredotočenih na praksu historijskih evropskih vještina, uključujući tradicionalno mačevanje.

Macron je rekao da se nije bojao za svoju sigurnost i nastavio se rukovati s predstavnicima javnosti nakon što je ošamaren. U intervjuu za novine Dauphine Libere, nakon što je dobio šamar, Macron je incident nazvao "izoliranim događajem" i "glupošću".

"Ne možete imati nasilje ili mržnju ni u govoru ni u postupcima. Inače, ugrožava se sama demokratija", rekao je.

Osim Tarela, uhapšen je i muškarac koji je snimao događaj. Policija je pretresla njihove stanove. U stanu drugog muškarca navodno je pronađeno oružje i kopija Hitlerove knjige "Mein Kampf".