Pištolj "zakočio"
28

Muškarac i djevojka pokušali izvršiti atentat na argentinsku potpredsjednicu

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Muškarac optužen da je prošle sedmice pokušao ubiti potpredsjednicu Argentine Cristinu Kirchner planirao je napad sa svojom djevojkom, navodi se u preliminarnoj istrazi.
"Napadač Fernando Sabag Montiel i njegova djevojka Brenda Uliarte, oboje u pritvoru, optuženi su za pokušaj atentata na Kirchner uz plan i prethodni dogovor", rekla je sutkinja Maria Eugenia Capuchetti u optužnici.

Kirchner, 69-godišnja bivša predsjednica i sadašnja potpredsjednica Argentine, preživjela je pokušaj atentata dok se prošlog četvrtka navečer družila s pristalicama ispred svoje kuće, kada se u masi pojavio Sabag Montiel i uperio joj pištolj u glavu i pokušao pucati, no pištolj mu je zakočio.

On je odmah savladan i priveden, a snimak incidenta brzo se proširio internetom. Desetine hiljada Argentinaca izašlo je na ulice nakon pokušaja atentata kako bi dali podršku Kirchner.

Sabag Montiel (35) je brazilski državljanin koji od mladosti živi u Argentini, ali istražiteljima još nije rekao šta su mu bili motivi. Ulliarte, njegova 23-godišnja saputnica, uhapšena je u nedjelju navečer na željezničkoj stanici u Buenos Airesu.

Nakon napada, ona je izjavila kako dva dana nije vidjela Sabaga Montiela, ali je analiza snimaka videonadzora pokazala da su oboje te večeri bili na mjestu napada.