Sa američkim zvaničnicima
44

Musk, Gates i Zuckerberg održali važan sastanak: Postignut konsenzus o umjetnoj inteligenciji

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon održanog razgovora tehnoloških giganata Elona Muska, Marka Zuckerberga i Billa Gatesa, Musk navodi da je nastao "ogromni konsenzus" za regulaciju umjetne inteligencije.

Tehnološki šefovi koji su prisustvovali sastanku bili su Mark Zuckerberg iz Mete, šef Googlea Sundar Pichai, bivši izvršni direktor Microsofta Bill Gates i sadašnji izvršni direktor Microsofta Satya Nadella.

Sastanak u srijedu sa američkim zakonodavcima održan je iza zatvorenih vrata. Sastanak je organizovao lider većine u Senatu Chuck Schumer i uključio je tehnološke lidere, kao i zagovornike građanskih prava, piše BBC.

Moć vještačke inteligencije, i za dobro i za loše, bila je predmet velikog interesovanja političara širom svijeta.

U maju je Sam Altman, izvršni direktor OpenAI, kompanije koja stoji iza ChatGPT-a, svjedočio pred komitetom američkog Senata, opisujući potencijalne zamke nove tehnologije.

Bill Gates (Foto: EPA-EFE)
Bill Gates (Foto: EPA-EFE)

ChatGPT i drugi slični programi mogu stvoriti nevjerovatno ljudske odgovore na pitanja, ali mogu biti i krajnje netačni.

"Mislim da ako ova tehnologija krene po zlu, može poći po zlu... želimo da razgovaramo o tome. Želimo da radimo sa vladom da spriječimo da se to dogodi", rekao je Altman.

Postoji bojazan da bi tehnologija mogla dovesti do masovnih otpuštanja i raznih prevara i učiniti dezinformacije uvjerljivijima.

AI kompanije su također kritikovane zbog obučavanja svojih modela na podacima prebačenim s interneta bez dozvole ili plaćanja kreatorima.

U aprilu je Musk rekao za BBC da misli da bi trebalo da postoji regulatorno tijelo koje bi nadgledalo AI kako bi se osiguralo da ne predstavlja opasnost za javnost. Na sastanku u srijedu, rekao je da želi "sudiju" za umjetnu inteligenciju.

"Mislim da ćemo vjerovatno vidjeti da će se nešto dogoditi. Ne znam u kom vremenskom okviru niti kako će se to tačno manifestirati", rekao je novinarima nakon toga.

Mark Zuckerberg (Foto: EPA-EFE)
Mark Zuckerberg (Foto: EPA-EFE)

Zuckerberg je rekao da bi Kongres "trebao da se angažuje sa vještačkom inteligencijom kako bi podržao inovacije i mjere zaštite".

Dodao je da je bolje da standard postave američke kompanije koje mogu raditi s vladom na oblikovanju ovih modela o važnim pitanjima.