|

Musharrafovo proglašenje vanrednog stanja neće riješiti krizu u Pakistanu

Musharrafovo proglašenje vanrednog stanja neće riješiti krizu u Pakistanu
0
F
FENA
4.11.2007. u 14:51
0
komentara
0

dijeljenja
Musharrafovo proglašenje vanrednog stanja neće riješiti krizu u Pakistanu
Jake snage sigurnosti raspoređene su u nedjelju oko glavnih državnih ustanova u Islamabadu, dan nakon proglašenja vanrednog stanja u Pakistanu, u kojemu je uhapšeno nekoliko poznatih opozicionih figura.
Pakistanski mediji su jednoglasno osudili ovu mjeru, pa dnevni list Dawn piše o "novom putu Perveza Musharrafa" nakon državnog udara 1999., nakon kojega je postao general-predsjednik.

Najveća pravosudna instanca u zemlji, koja se protivila svim zamislima šefa države, trebalo je sljedećih dana da se izjasni o legalitetu ponovnog izbora Musharrafa za predsjednika države.

Policija je pristupila valu hapšenja odmah nakon proglašenja vanrednog stanja i desetak opozicionara je uhapšeno.

Imran Khan, bivša zvijezda kriketa i jedan od najljućih protivnika Perveza Musharrafa, nalazi se u kućnom pritvoru kao i nekoliko vođa opozicionih stranaka te advokati bliski sucu Iftikharu Mohammedu Chausdhryju, bivšem predsjedniku Vrhovnog suda koji je otklonjen u subotu navečer.

"Misharraf traži da ostane na vlast po svaku cijenu i uz sva moguća sredstva", rekao je Khan.

Čelnik stranke bivšeg premijera u izgnanstvu Nawaza Sharifa, Javed Hashmi je također uhapšen u jutarnjim satima u svom domu u Multanu.

Paralelno s ovim operacijama, jake policijske i paravojne jedinice raspoređene su oko parlamenta, predsjedničke palače i Vrhovnog suda u glavnome gradu.

"Inertnost u ovoj fazi je samoubojstvo za Pakistan a ja ne mogu dozvoliti samoubojstvo zemlje", rekao je u subotu navečer Musharraf, u televizijskom obraćanju naciji. On je zatražio od svojih "zapadnih prijatelja da shvate njegovu odluku, koju je svijet dočekao sa velikom zabrinutošću".

SAD, koje su od generala Musharrafa napravile svog ključnog saveznika u ratu protiv terorizma, smatraju "razočaravajućom" ovu izuzetnu odluku.

Musharraf je dugo govorio o "pravosudnom militantizmu". Vlada je požurila u subotu navečer da imenuje Hameeda Dogara na čelu Vrhovnog suda, zamijenivši suca Chaudhrya.

Ustav je ukinut a čitav niz sankcija je nametnut medijima. Svako objavljivanje klevete protiv predsjednika, njegove vlade ili oružanih snaga je zabranjeno.

Bivša pakistanska ministrica Benazir Bhutto, koja je pregovarala s generalom Musharrafom o podjeli vlasti, vratila se u subotu u Karači iz Dubaija. Ona je osudila korak nazad ka "diktatorskom režimu", ali je priznala da je Pakistan "na ivici destabilizacije". Bivši premijer u egzilu Sharif je zatražio ostavku od svog neprijatelja Mushattafa.

Poznati politolog sa univerziteta u Lahoreu Rasul Baksh Rais je rekao da "proglašenje vanrednog stanja neće zaustaviti krizu, naprotiv, stvorit će nove okolnosti za pobunjenike i oružanu borbu".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.