Svijet
0

Musharraf započeo osmodnevnu turneju po Evropi

FENA
Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf započeo je osmodnevnu posjetu Evropi tokom koje će demokratija i borba protiv terorizma biti visoko na dnevnom redu njegovih razgovora sa čelnicima Evropske unije.

S početnom stanicom u Bruxellesu, turneja će ga odvesti u Veliku Britaniju, Francusku i na Svjetski ekonomski forum u Švicarskoj, javio je BBC. Ovo je prvo putovanje predsjednika Musharrafa nakon njegovoga spornog ponovnog izbora i ubistva pakistanske opozicijske čelnice Benazir Bhutto.

On namjerava otkloniti "pogrešne predodžbe" o nedavnim dešavanjima u Pakistanu, kazao je.

Dopisnica BBC-a iz Islamabada Barbara Platt tvrdi da je Musharraf duboko nepopularan u svojoj zemlji. Pripadnici civilnog društva i opozicijske političke stranke ne prihvataju njegovo liderstvo, posebno nakon nedavnog uvođenja vanrednog stanja.

Mnogi Pakistanci vide Musharrafa i dominirajuću ulogu vojske u političkom životu uzrokom nestabilnosti.

U ponedjeljak bi Musharraf trebalo da se sastane s vanjskopolitičkim šefom EU-a Javierom Solanom, generalnim sekretarom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom i obrati se uticajnom Komitetu za vanjsku politiku Evropsklog parlamenta.

Dopisnica BBC-a iz Bruxellesa Oana Lungescu javlja kako bi se pakistanski predsjednik mogao suočiti s teškim pitanjima o provođenju odgođenih općih izbora zakazanih za idući mjesec, demokratskim reformama i ulozi Pakistana u borbi protiv terorizma.

Evropska unije smatra njegovu turneju "ofanzivom šarma" koja ima za cilj pokazati da Musharraf još drži situaciju pod kontrolom nakon što mu je kredibilitet uzdrman mjesecima nestabilnosti i nasilja u Pakistanu, javlja dopisnica BBC-a.

Evropski poslanik Michael Gahler, koji predvodi stočlani tim evropskih izbornih posmatrača, izjavio je za BBC kako Pakistan još mora učiniti mnogo kako bi osigurao da izbori narednog mjeseca budu slobodni, pošteni i transparentni.