Svijet
0

Musharraf uveo vanredno stanje da spriječi "samoubistvo zemlje"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanska štampa u ponedjeljak veliku pažnju poklanja krizi u Pakistanu gdje je predsjednik Pervez Musharraf tokom vikenda uveo vanredno stanje i suspendirao ustav, svega nekoliko mjeseci prije planiranih parlamentarnih izbora.

Svoj potez je obrazložio navodeći da želi spriječiti samoubistvo zemlje u kojoj sudski organi, kako je rekao, sprečavaju borbu protiv rastućeg terorizma.

Vrhovni sud Pakistana inače treba procijeniti da li je Musharrafov reizbor na mjesto šefa države legalan s obzirom na to da je zadržao i položaj glavnoga zapovjednika pakistanske vojske.

Svi britanski dnevnici Pakistanu posvećuju uredničke komentare a Daily Telegraph ocjenjuje kako bi se moglo ispostaviti da je podrška koju pružamo generalu Musharrafu autogol.

Ako stojimo na strani jednoga diktatora, njegovim protivnicima dajemo razlog da nas mrze i opravdavamo stalnu optužbu na račun Zapada kako njeguje "dvostruke standarde".

Zašto to radimo? Generalu Musharrafu teroristi prijete jednako kao i nama, ali on u tome kontekstu nije savršen partner - naše trupe u Afganistanu, podvlači Daily Telegraph, stalno ukazuju na lakoću s kojom talibani operiraju s pakistanske strane granice.

Ne treba da strahujemo ni od opozicije - svi pokazatelji navode na zaključak da bi na slobodnim, poštenim izborima pobijedile sekularne demokratske stranke.

Ako Musharafa i dalje budemo podržavali iz uvjerenja da je on jedina alternativa fundamentalistima, sami ćemo biti krivi ako ta netačna tvrdnja postane stvarnost.

The Times krizu u Pakistanu vidi potpuno drugačije. Bilo bi smiješno izolirati predsjednika Musharrafa, smatra ovaj dnevnik, budući da je on osoba koja i dalje ima najviše razumijevanja za ključne ciljeve vanjskog svijeta u regiji i koja je najsposobnija da zemlju izvede na put političke modernizacije ako se opredijeli za tu opciju.

Povukao je očajnički potez, ali Pakistan je prilično očajna zemlja, nuklearna sila koja je često na samom rubu statusa propale države. Nema sumnje da je Pakistan u opasnosti zbog svojih slabih institucija i ekstremista koji tu slabost iskorištavaju.

Kada se sve sabere i oduzme, samo čvrsta demokratija predstavlja odgovor na brojne probleme s kojima se Pakistan suočava, zaključuje Times.