Svijet
0

Musharraf u nedjelju počinje turneju po evropskim zemljama

FENA
Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf trebalo bi da u nedjelju doputuje u Bruxelles, u okviru turneje po četiri evropske zemlje.

"Susreti predsjednika (Musharrafa) s glavnim evropskim liderima bit će prilika za razmatranje regionalnih i međunarodnih pitanja od obostranog značaja, kao i bilateralnih odnosa, naročito u oblasti ekonomske saradnje i trgovine", izjavio je portparol pakistanskog Ministarstva vanjskih poslova Muhamed Sadik.

Musharraf u Bruxellesu treba da se sastane s visokim evropskim funkcionerima, među kojima visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom i belgijskim premijerom Gyjem Verhofstatom, prenosi agencija DPA.

Pakistanski lider će u ponedjeljak u Francuskoj razgovarati s predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, a poslije toga će otputovati u švicarski grad Davos, gdje u srijedu počinje godišnji Svjetski ekonomski forum.

Posljednja etapa njegovog puta bit će Velika Britanija, u kojoj će se, tokom trodnevne posjete, sastati s premijerom Gordonom Brownom.

Analitičari vjeruju da će Musharraf pokušati da popravi svoj imidž, ugrožen političkom krizom u zemlji i ubistvom bivše premijerke Benazir Bhutto.

Pakistanski predsjednik će, prema njihovoj ocjeni, također iskoristiti turneju kako bi pokušao da vrati povjerenje u svoja demokratska uvjerenja.

Musharrafova popularnost je na najnižem nivou od puča kojim je došao na vlast 1999. godine. Tome je najviše doprinijelo otpuštanje nekoliko desetina sudija, uvođenje vanrednog stanja i optužbe da nije osigurao adekvatnu zaštitu Bhutto, koja je ubijena 27. novembra.

Musharraf, glavni američki saveznik u regionu u borbi protiv terorizma, bio je meta međunarodnih kritika uprkos tome što je nedavno skinuo uniformu i najavio da će parlamentarni izbori biti održani 18. februara.