Svijet
0

Musharraf: Talibani veći problem od Al-Qaide

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Fundamentalistička grupa afganistanskih talibana veći je problem za stabilnost Pakistana od terorističke mreže Al-Qaida, ocijenio je u utorak u Parizu pakistanski predsjednik Pervez Musharraf.

Musharraf je istaknuo da je smanjeno prisustvo Al-Qaide u Pakistanu i da "nije baš mnogo važno što Osama bin Laden nije uhvaćen", ali da su zato talibani mnogo ozbiljniji problem, prenijela je agencija DPA.

Predsjednik Pakistana je rekao da "kada se vojska bori sa Al-Qaidom, broj žrtava koje je nanijela ta teroristička mreža se mjeri jednocifrenom brojkom - tri ili četiri", sugerirajući da je Bin Ladenova organizacija desetkovana.

"Ali talibani su mnogo ozbiljnije pitanje", dodao je on.

U govoru na Francuskom institutu za međunarodne odnose Musharraf je, ipak, priznao da nisu prestale terorističke aktivnosti Al-Qaide u Pakistanu, poput atentata 27. decembra kada je ubijena bivša pakistanska premijerka i opozicijska čelnica Benazir Bhutto.

"Oni su prisutni u malom broju, ali ih ima", rekao je Musharraf.

Pakistanski predsjednik je rekao da talibani imaju podršku s pakistanske strane granice.

"Zato je naša strategija da blokiramo (pakistansko-afganistansku) granicu", kazao je Musharraf i dodao da je, zahvaljujući toj strategiji, za više od 40 posto smanjen broj ljudi koji prelaze iz Pakistana u Afganistan.

Pakistanski predsjednik je u jednodnevnoj posjeti Francuskoj tokom evropske turneje na koju je krenuo kako do dobio podršku za predstojeće parlamentarne izbore u svojoj zemlji.