Ayman al-Zawahiri
0

Musharraf radi za SAD

FENA
Foto: AFP/IntelCenter-HO/File
Foto: AFP/IntelCenter-HO/File
Drugi čovjek Al-Qaide Ayman al-Zawahiri optužio je na audiosnimku pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa i druge političare da pokušavaju destabilizirati Pakistan po nalogu Sjedinjenih Američkih Država.

Nepoznati muškarac je ostavio traku u subotu u uredu Prvog kanala pakistanske televizije ARY, rekao je direktor te TV stanice, naglasivši da autentičnost snimka još nije potvrđena.

Britanska agencija Reuters je u ponedjeljak uspjela doći do dijelova trake, a Baker Ayani, šef regionalnog biroa televizije Al-Arabiya, koji se susreo sa Zawahirijem u junu 2001., kaže da je to njegov glas.

U svojoj prvoj poruci na engleskom jeziku Zawahiri optužuje kako "nema sumnje da se dominantne političke snage u Pakistanu takmiče u smirivanju apetita savremenih križara iz Bijele kuće i rade na destabilizaciji ove nuklearnu sile po nalogu Amerike".

Otkad su Sjedinjene Države krenule u lov na njih nakon terorističkih napada na New York i Washington 11. septembra 2001. godine, gubi se trag i Zawahiriju i čelniku Al-Qaide Osami bin Ladenu i vjeruje se da se obojica kriju negdje duž pakistansko-afganistanske granice.

U dijelovima trake do kojih je došao Reuters, i koje je emitirala televizija, Zawahiri ne kaže zašto bi Musharraf htio destabilizirati zemlju, ali je poznato da je u prošlosti Zawahiri pozivao na njegovo svrgavanje.

Nije jasno gdje je traka snimljena ali je ovo prvi snimak koji se pripisuje Zawahiriju otkad su se pojavile glasine da je ubijen ili ranjen u julu u američkome zračnom napadu na pakistansku oblast Južni Vaziristan.