Svijet
0

Musharraf pred sudom zbog ubistva Benazir Bhutto

SRNA
Pervez Musharaf
Pervez Musharaf
Bivši pakistanski predsjednik Pervez Musharraf, koji se nalazi u dvosedmičnom kućnom pritvoru, pojavio se u utorak prvi put pred sudom zbog njegove navodne uloge u ubistvu bivše premijerke Benazir Bhutto.

Musharraf, koji se vratio u Pakistan krajem marta nakon četiri godine egzila, stigao je s policijskom pratnjom na sud u Ravalpindiju.

Musharraf, general u penziji, koji je preuzeo vlast nakon vojnog udara 1999. godine do njegove ostavke 2008. godine, optužen je za planiranje ubistva Benazir Bhutto.

Bivša premijerka je ubijena iz vatrenog oružja 27. decembra 2007. godine u Ravalpindiju. Nakon više od pet godina od ubistva koje je "potreslo" Pakistan, do sada niko nije osuđen.

"I pored jakih mjera sigurnosti ispred suda u utorak su se sukobili protivnici i simpatizeri Musharrafa", izvještava dopisnik agencije AFP.

Bivši pakistanski predsjednik zadržao se kratko u sudnici gdje je razovarao sa svojim advokatima, prije nego je što je odvezen u predgrađe Islamabada.

"Bilo je to rutinsko ročište u slučaju ubistva Benazir Bhutto", rekao je AFP-u njegov advokat Salman Safdar.

Osim slučaja Bhutto, Pervez Musharraf je okrivljen za ubistvo načelnika separatističke pokrajine Balučistan Akbara Bugtija, u vrijeme kada je bio predsjednik.