Svijet
0

Musharraf potpisao dekret koji vodi ka pomirenju s Benazir Bhutto

FENA
Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf potpisao je u petak "dekret o pomirenju" koji otvara put sporazumu o podjeli vlasti s bivšom premijerkom Benazir Bhutto, izjavio je jedan ministar.

"Predsjednik je potpisao, i to je početak novog doba", izjavio je ministar željeznica Sheikh Rashid, javlja AFP.

Dekret je predvidio amnestiju za više političkih ličnosti optuženih za razne zločine i delikte između 1988. i 1999. godine, među kojim je i Benazir Bhutto, koja je gonjena zbog korupcije kada je u dva navrata upravljala zemljom, od 1988. do 1990. i od 1993. do 1996.

Pakistanski premijer Shaukat Aziz je pozdravio dogovor o nacionalnom pomirenju o kojem su izdala saopćenje u četvrtak oba tabora, a u petak odobrila vlada.

"Ovo je važan korak za stvaranje klime tolerancije i sklada u nacionalnom političkom pejzažu, bez osveta i podjela koje su obilježile politčku scenu u 1980-tim i 1990-tim godinama", kazao je Aziz.

Važan sporazum o podjeli vlasti omogućit će Benazir Bhutto da ponovo dobije mjesto premijera na općim izborima predviđenim za početak 2008. godine, zahvaljujći savezu njene stranke i stranke generala Musharrafa.