Svijet
0

Musharraf ponovo traži da ode iz zemlje

FENA
Pervez Musharraf (Foto: AFP)
Pervez Musharraf (Foto: AFP)
Bivši pakistanski predsjednik Pervez Musharraf, kojem bi se iduće sedmice trebalo suditi za veleizdaju, ponovo je u srijedu zatražio od pravosuđa da ode iz zemlje, dok su njegovi advokati dobili prijetnje smrću.

Sedamdesetogodišnji "General Musharraf", na vlasti od 1999. do 2008. godine, trebalo bi da 11. marta bude osuđen za "veleizdaju", zločin za koji se u Pakistanu dobija smrtna kazna, zbog uvođenja vanrednog stanja i ukidanja ustava u 2007. godini.

U srijedu su njegovi advokati zatražili od suda da dozvoli njihovom klijentu, koji se nalazi u bolnici zbog srčanih problema, da otputuje u inozemstvo na lječenje i posjeti bolesnu 94-godišnju majku.

Musharrafovi advokati su pokazali pismo pisano rukom u kojem im se prijeti smrću. Nije bilo moguće u srijedu provjeriti autentičnost ovog pisma koje su na sudu prezentirali advokati generala Musharrafa, neprijatelja talibana i El-Kaide zato što je podržavao američki "rat protov terorizma" i izveo smrtonosni napad 2007. godine na Crvenu džamiju u Islamabadu u kojoj su se sakrili radikalni islamisti.