Svijet
0

Musharraf napušta dužnost vođe oružanih snaga ako bude izabran za predsjednika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Pakistana Pervez Musharraf napustit će dužnost vođe oružanih snaga ako bude ponovo izabran za drugi mandat na predsjedničkim izborima, koji će se održati do 15. oktobra, objavio je u utorak jedan od njegovih advokata.

Prema opoziciji i izvjesnom broju pravnika, Ustav nameće Musharrafu, koji je preuzeo dužnost 12. oktobra 1999. državnim pučem, da prethodno napusti dužnost vođe glavnog štaba oružanih snaga ako se želi kandidirati na predsjedničkim izborima.

"Ako bude izabran u drugom mandatu, Musharraf će napustiti funkciju vođe glavnog štaba oružanih snaga odmah nakon izbora a prije polaganja zakletve", rekao je njegov advokat Sharfuddin Pirzada u izjavi pred Vrhovnim sudom, koji od ponedjeljka razmatra mnogobrojne žalbe opozicije i advokata protiv kandidature Musharrafa da sačuva vođstvo nad vojskom.

Datum predsjedničkih izbora, koji treba da se održe posrednim glasanjem poslanika u parlamentu i skupštinama provincija prije 15.oktobra, još nije utvrđen i izborna komisija bi ih trebala najaviti iduće sedmice.