Svijet
0

Musharraf namjerava ukinuti vanredno stanje prije izbora

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Pervez Musharraf namjerava ukinuti vanredno stanje u Pakistanu, koje je proglasio prije četiri sedmice, prije parlamentarnih izbora 8. januara, kako to zahtijeva opozicija i međunarodna zajednica, saopćio je visoki dužnosnik pakistanske vlade.

"Postoje još uvijek različita rješenja", objavio je ovaj izvor, koji je želio ostati anoniman, dodavši da je "predsjednik saopćio svojim savjetnicima da želi ukinuti vanredo stanje prije izbora, ali još nije odlučio kada".

Privatna televizija Dawn News, navodeći "anonimne izvore", objavila je u srijedu da je Musharraf spreman da "za 48 sati okonča vanredno stanje" zavedeno 3. novembra.

Šef države je podnio u srijedu ostavku na dužnost zapovjednika oružanih snaga, popuštajući sve zahtjevnijim pritiscima opozicije i međunarodne zajednice, iako mu je to nalagao i Ustav zemlje.

Musharraf će dati svoju prvu televizijsku izjavu naciji kao "civilni predsjednik" u četvrtak navečer, saopćio je njegov glasnogovornik Rashid Qureshi, ne otkrivajući sadržaj tog govora.