Svijet
0

Musharraf izrazio spremnost da dijeli vlast s Benazir Bhutto

FENA
Pakistanski predsjednik, general Pervez Musharraf voljan je da dijeli vlast sa strankom bivše premijerke Benazir Bhutto ukoliko osvoji dovoljno glasova na narednim parlemantarnim izborima, saopćili su zvaničnici u srijedu.

Musharraf, koji nastoji osvojiti drugi petogodišnji predsjednički mandat, održao je razgovore s Bhutto - koja je dva puta obavljala premijersku dužnost između 1988. i 1996., ali je njena vlada pala zbog navoda o korupciji i lošoj vladavini - oko mogućeg sporazuma o diobi vlasti, javio je AP.

Vrhovni sud morao je odgoditi saslušanje dva nova osporovanja Musharrafove kandidature za subotnje predsjedničke izbore od nacionalnih i pokrajinskih pravnika, nakon što se jedan sudija spasio tvrdeći kako je već izrazio svoje mišljenje dok je ostatak devetočlanog sudskog vijeća odbio ostale peticije u petak.

"Moj je stav da je to potpuno isti slučaj", izjavio je sudija Sardar Mohammed Raza Khan, jedan od trojice sudija koji su se distancirali od većine od šest sudija u vijeću koji su dopustili Musharrafu da se kandiduje.

Sudije bi trebale saslušati slučaj u srijedu popodne bez Khana.

Vlada je nagovijestila u utorak kako je spremna dati oprost Bhutto, otvarajući put za njeno učešće u politici osam godina nakon što je napustila Pakistan kako bi izbjegla hapšenje zbog optužbi za korupciju koje je podnio njen stari politički suparnik, bivši premijer koji je sada u egzilu, Nawaz Sharif.

U Musharrafovom puču iz 1999. svrgnut je Sharif, koji je kasnije otišao u egzil u Saudijsku Arabiju. Bhutto planira da se vrati u domovinu iz Londona 18. oktobra.

Visoki ministar u vladi izjavio je u srijedu kako su Bhutto i vlada blizu postizanja dogovora oko predsjedničkih, kao i parlamentarnih izbora koji bi se trebali održati do januara.

"Predsjednik Musharraf nam je poručio kako se neće ustručavati da dijeli vlast s Benazir Bhutto ukoliko ona dobije dovoljno mjesta u parlamentu da bude dio vladajuće nacionalne koalicije", izjavio je ministar koji je tražio da ostane anoniman zbog osjetljive prirode pitanja.

I Bhutto i Musharraf su proamerički političari i pozivali su umjerenjake da se ujedine protiv ekstremizma. Bhutto je izjavila u ponedjeljak da će sarađivati s američkom vojskom u proganjanju Osame bin Ladena.