Svijet
0

Musharraf "duboko šokiran" napadom na Benazir Bhutto

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf osudio je u petak bombaški napad na bivšu premijerku Benazir Bhutto ocjenjujući ga "zavjerom protiv demokratije". U napadu bombaša-samoubice na konvoj u kojem se nalazila Bhutto poginulo je najmanje 136 osoba, dok je nekoliko stotina povrijeđeno, prenio je Associated Press.

Musharraf je izjavio da je "duboko šokiran" napadom na Bhutto koji, kako je rekao, zaslužuje najoštrije osude.

"To je zavjera protiv demokratije", kazao je pakistanski predsjednik. On je pozvao građane da ostanu mirni i obećao sveobuhvatnu istragu i kažnjavanje krivaca.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali policija je uvjerena da iza dviju eksplozija stoje ekstremisti i teroristi.

"To je definitovno djelo ekstremista i terorista", izjavio je glasnogovornik pakistanskoga ministarstva unutarnjih poslova Javed Iqbal Chima.

Policija posebno sumnja na protalibanske snage sa sjevera Pakistana, blizu granice s Afganistanom, koje su prijetile smrću bivšoj premijerki, prenio je AP.

Suprug Benazir Bhutto, Asif Ali Zardari, optužio je, međutim, pakistanske tajne službe za umiješanost u atentat, a mnogi Pakistanci to isto misle.

"To je djelo obavještajnih agencija", kazao je Zardari jednoj televizijskoj stanici u Dubaiju.