Svijet
0

Musharraf: Atomsko oružje ne može doći u krive ruke

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf, koji je u utorak došao u posjetu Francuskoj, izjavio je na konferenciji za štampu u Parizu da atomska bomba koju ima njegova zemlja ne može "doći u krive ruke"

Da bi pakistanski nuklearni arsenal došao u ruke islamskih ekstremista, trebalo bi, kazao je on, da Al-Qaida i talibani "pobijede cijelu pakistansku vojsku" i da još neki radikalni islamisitički pokret pobijedi na izborima sljedećeg mjeseca.

"Nema nikakve šanse da dođe do jedne od ove dvije mogućnosti", kazao je Musharraf držeći govor u Francuskom institutu za međunarodne odnose, javio je AFP.

Pakistanski predsjednik je utvrdio da broj pripadnika Al-Qaide u Pakistanu nije veći od desetak i negirao da zapadna regija zemlje koja graniči s Afganistanom izmiče svakoj kontroli.

"Uspjet ćemo da osiguramo granicu", kazao je on navodeći da je postavljeno oko hiljadu kontrolnih punktova koji su omogućili "smanjivanje za 42 posto" ilegalnih prelazaka granice.

Sjedinjene Američke Države, čiji je Pakistan saveznik u "ratu protiv terorizma", smatraju da se Al-Qaida grupira u plemenskim zonama u sjeverozapdnom Pakistanu i da talibani koriste te zone kao bazu za operacije protiv međunarodnih snaga u Afganistanu.

Pakistanu je potrebno "razumijevanje i podrška" Zapada, kazao je Musharraf.