Američki senator
10

Murphy: Trump uvlači SAD u novi rat i niko ne govori ništa o tome

Klix.ba
Chris Murphy (Foto: EPA)
Chris Murphy (Foto: EPA)
Dok su Amerikanci fokusirani na odnose novizabrane administracije sa Rusijom, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump uvlači zemlju u novi rat i nikome ne govori ništa o tome.

Američki političar Chris Murphy koji u Senatu zastupa državu Connecticut navodi u tekst ukoji je objavljen na Huffington Postu da je u posljednjih nekoliko mjeseci pojačano prisustvo američkih vojnika u Siriji te da se sve odvija u vrijeme dok je pažnja stanovnika SAD-a usmjerena na domaća pitanja poput ukidanja određenih zakona i povezanosti Trumpove administracije sa Rusijom.

Dodaje da niko u Washingtonu uopće nije primijetio da je bez ikakve službene obavijest Trump poslao 500 novih vojnika koji će sudjelovati u predstojećim napadima na IDIL. On navodi i da Amerikanci imaju pravo znati šta planira njihov predsjednik, odnosno da li će odvesti zemlju u višegodišnji rat kakav je bio u Iraku.

Izvještaji medija sugerišu da je raspoređivanje 500 vojnika u Siriji samo početak dešavanja te da će američka administracije u narednim sedmica na strano ratište poslati još nekoliko stotina vojnika.

Murphy podsjeća da niko u SAD-u zapravo ne zna koliko se američkih vojnika nalazi u Siriji s obzirom na to da su vlasti od početka te informacije držale pod oznakom tajnosti. U tekstu ističe i da je za vrijeme administracije Baracka Obame bio žestoki protivnik slanja američkih vojnika u Siriju.

Kako kaže, takav razvoj događaja predstavljao bi ogroman rizik za SAD i potencijalnu opasnost za budućnost Sirije i generalno Bliskog istoka. Pozvao je Kongres da ne šuti o potezima predsjednika Donalda Trumpa.

On se pita kakva je misija i izlazna strategija SAD-a ukoliko uđe u rat te ima li Trumpova administracija samo vojnu ili i političku strategiju.