Svijet
249

Murdoch rekao da su svi muslimani krivi za terorizam, JK Rowling mu najbolje odgovorila

Klix.ba
Rupert Murdoch, australski medijski mogul, je svojim krajnje nekorektnim oglašavanjem na društvenoj mreži Twitter, a u vezi s terorističkim napadom u Parizu u kojem je ubijeno 17 osoba, među kojima i 10 članova redakcije Charlie Hebdo, izazvao bijes svjetske javnosti i brojnih poznatih ličnosti.

Murdoch je krajnje sramno na Twitteru napisao kako su zapravo svi muslimani odgovorni za terorizam.

"Možda većina muslimana jeste miroljubiva, ali dok ne priznaju i ne unište svoj rastući džihadski rak, mora ih se smatrati odgovornim", napisao je Murdoch.

Ono što je uslijedilo nakon toga su oštre reakcije poznatih ličnosti, ali i medija u svijetu. U tome je prednjačila JK Rowling, autorica romana o Harryju Potteru.

Ona je također na Twitteru adekvatno uzvratila na Murdochov sramni tweet.

"Rođena sam kao kršćanka. Ako to čini Ruperta Murdocha mojom odgovornošću, sama ću se ekskomunicirati", bio je jedan od tweetova slavne spisateljice.

JK Rowling je, osim toga, napisala da je po toj Murdochovoj logici onda i "španska inkvizicija njena krivica, kao i svako drugo kršćansko fundamentalističko nasilje". Spisateljica je dodala i to da je osam puta više muslimana ubijeno u takozvanom islamskom terorizmu nego onih koji nisu muslimani.

Reagirao je i pisac Matt Haig. "Rupert Murdoch misli da se svi muslimani trebaju izvinjavati zbog terorizma. Dakle, ja bih se u ime bijelaca htio izviniti zbog Ruperta Murdocha", napisao je.

Pete Brown koji radi za The Wall Street Journal je napisao: "Možda svi Australci nisu Rupert Murdoch, ali sve dok ne priznaju i ne unište svoj Rupert Murdoch rak, mora ih se smatrati odgovornim".

Adil Ray, britanski glumac, radijski i TV voditelj, je također kritizirao Murdochovu izjavu: "Mislim da bi svi Australci trebali biti odgovorni za Ruperta Murdocha".

"Kao čovjek moram se izviniti zbog Murdocha", "Kao neko ko se zove Rupert, moram se izviniti u ime svih Ruperta. Smatram nas odgovornim dok ne priznamo i ne uništimo svoj Rupert rak"..., su samo neki od tweetova u kojima se osuđuje sramna izjava medijskog mogula.

Ovo je samo mali dio onih koji su reagirali na besmislenu murdochovu izjavu.

Rupert Murdoch je vlasnik i tvorac svjetske medijske korporacije News Corp u čijem sastavu je više stotina kompanija u 50 zemalja svijeta. Bavi se proizvodnjom filmova, izdavanjem novina i časopisa, ima TV stanice...

U posljednjih nekoliko godina bio je upleten u veliku aferu. Naime, njegov tabloid News of the World je ugašen kada je otkriveno da su uposlenici tog lista prisluškivali oko 4.000 ljudi, među kojima su glumci, pjevači, političari..., te da su na taj način dolazili do ekskluzivnih informacija. Također je razotkriveno i da su novinari tog lista plaćali britanskoj policiji za informacije.