Odobrio gradonačelnik
31

Mural "Black Lives Matter" oslikan pred Trumpovim tornjem u New Yorku

I. Č.
(Foto: EPA-EFE)
Žuti mural "Black Lives Matter" oslikan je danas pred tornjem aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trumpa u njujorškoj četvrti Manhattanu, javlja CNN.

Gradski uposlenici New York Cityja su jutros u Petoj aveniji, pored sjedišta Trumpove organizacije, počeli žutom bojom oslikavati mural "Black Lives Matter".

Prethodno je gradonačelnik Bill de Blasio odobrio oslikavanje murala, da bi danas nakratko, sa maskom na licu, učestvovao u farbanju Pete avenije.

Trump je ranije na Twitteru istakao da će oslikavanje murala omalovažiti luksuz Pete avenije, na šta je gradonačelnik odgovorio da neće omalovažiti ništa.

"Dopustite mi da vam kažem: oslobađamo Petu aveniju, podižemo Petu aveniju", izjavio je gradonačelnik de Blasio kao odgovor na Trumpov tvit.

Donald Trump riječi Black Lives Matter smatra "simbolom mržnje", zbog čega je sugerisao da policija spriječi oslikavanje murala.

No, nisu ni svi koji podržavaju pokret BLM bili oduševljeni muralom, budući da su njegovo oslikavanje okarakterisali kao odvraćanje pažnje od stvarnih problema.