{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mumbai - grad u kojem je samoubistvo postalo trend

S
1.2.2010. u 19:00
0
0
Mumbai - grad u kojem je samoubistvo postalo trend
0
Mumbai - grad u kojem je samoubistvo postalo trend
Neko je jednom napisao kako pri samoubistvu ne umire samo jedna duša. Riječi su to kojim dopisnik BBC-a počinje priču o Mumbaiju, indijskom gradu koji je postao poznat kao mjesto u kojem se ubija sve više tinejdžera.
Jedanaestogodišnja Neha Sawant objesila se o prozor porodičnog stana u Mumbaiju i od tada ovaj stan je beživotan. Njeni roditelji sedmicama su bili u dubokom šoku, a i danas izgledaju iscrpljeno.

"Naši mozgovi ne rade. Još uvijek ne možemo da vjerujemo", kaže djevojčicina baka. Neha je jedno od najmlađe djece koja su u ovom gradu počinila samoubistvo.

Neobjašnjiva oduzimanja vlastitog života postala su svakodnevnica u indijskoj državi Maharashtra, čiji je Mumbai (Bombaj) glavni grad.

Od početka ove godine pa do 26. januara ubila su se 32 tinejdžera, što je više od jedne osobe dnevno.

Nastavnici i psiholozi se slažu da je jedan od najčešćih razloga za to pritisak koji osjećaju u školi. Vlasti Mumbaija u strahu su da su samoubistva izmakla kontroli.

Svake godine u Indiji se ubije više od 100.000 ljudi, a samo u Mumbaiju svakog dana to učini najmanje troje. Samoubistvo je jedno od tri najčešća uzroka smrti među osobama uzrasta od 13 do 35 godina. To uništava i živote njihovih porodica i prijatelja, a ima i finansijski utjecaj na njihov društveni status i finansije.

Psiholozi svake sedmice posjećuju tamošnje škole i razgovaraju sa studentima i učenicima o njihovim problemima, a roditelji primaju savjete kako izbjeći vršenje pritiska na vlastitu djecu.

Ipak, ovakve sesije nisu spriječile 12-godišnjeg Shushanta Patila da se objesi 5. januara u školskom toaletu.

Iz ministarstva zdravstva ističu još alarmantniju činjenicu, a to je da na svaki slučaj samoubistva u Mumbaiju dolazi 13 neuspješnih pokušaja.

Neki za sve to optužuju filmove u bolivudskoj produkciji u kojima se djeca ubijaju, a prema drugim teorijama tinejdžeri sebe optužuju za rasparčane porodice.

Problem je, dakle, i u tome što tradicionalna indijska porodica, u moderno vrijeme kad oba roditelja rade, polako nestaje. Djeca su tada mnogo samostalnija i više gledaju TV, a uz to sebe češće krive za neuspjehe i poduzimaju ekstremne korake.

"Ako roditelji svoju djecu vole neuslovno, sa svim njihovim uspjesima i neuspjesima, problem će u velikoj mjeri bio izbjegnut", kaže Dilip Panicker, eminentni psiholog iz Mumbaija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: