{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mumbai - grad u kojem je samoubistvo postalo trend

S
1.2.2010. u 19:00
0
0
Mumbai - grad u kojem je samoubistvo postalo trend
0
Mumbai - grad u kojem je samoubistvo postalo trend
Neko je jednom napisao kako pri samoubistvu ne umire samo jedna duša. Riječi su to kojim dopisnik BBC-a počinje priču o Mumbaiju, indijskom gradu koji je postao poznat kao mjesto u kojem se ubija sve više tinejdžera.
Jedanaestogodišnja Neha Sawant objesila se o prozor porodičnog stana u Mumbaiju i od tada ovaj stan je beživotan. Njeni roditelji sedmicama su bili u dubokom šoku, a i danas izgledaju iscrpljeno.

"Naši mozgovi ne rade. Još uvijek ne možemo da vjerujemo", kaže djevojčicina baka. Neha je jedno od najmlađe djece koja su u ovom gradu počinila samoubistvo.

Neobjašnjiva oduzimanja vlastitog života postala su svakodnevnica u indijskoj državi Maharashtra, čiji je Mumbai (Bombaj) glavni grad.

Od početka ove godine pa do 26. januara ubila su se 32 tinejdžera, što je više od jedne osobe dnevno.

Nastavnici i psiholozi se slažu da je jedan od najčešćih razloga za to pritisak koji osjećaju u školi. Vlasti Mumbaija u strahu su da su samoubistva izmakla kontroli.

Svake godine u Indiji se ubije više od 100.000 ljudi, a samo u Mumbaiju svakog dana to učini najmanje troje. Samoubistvo je jedno od tri najčešća uzroka smrti među osobama uzrasta od 13 do 35 godina. To uništava i živote njihovih porodica i prijatelja, a ima i finansijski utjecaj na njihov društveni status i finansije.

Psiholozi svake sedmice posjećuju tamošnje škole i razgovaraju sa studentima i učenicima o njihovim problemima, a roditelji primaju savjete kako izbjeći vršenje pritiska na vlastitu djecu.

Ipak, ovakve sesije nisu spriječile 12-godišnjeg Shushanta Patila da se objesi 5. januara u školskom toaletu.

Iz ministarstva zdravstva ističu još alarmantniju činjenicu, a to je da na svaki slučaj samoubistva u Mumbaiju dolazi 13 neuspješnih pokušaja.

Neki za sve to optužuju filmove u bolivudskoj produkciji u kojima se djeca ubijaju, a prema drugim teorijama tinejdžeri sebe optužuju za rasparčane porodice.

Problem je, dakle, i u tome što tradicionalna indijska porodica, u moderno vrijeme kad oba roditelja rade, polako nestaje. Djeca su tada mnogo samostalnija i više gledaju TV, a uz to sebe češće krive za neuspjehe i poduzimaju ekstremne korake.

"Ako roditelji svoju djecu vole neuslovno, sa svim njihovim uspjesima i neuspjesima, problem će u velikoj mjeri bio izbjegnut", kaže Dilip Panicker, eminentni psiholog iz Mumbaija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: