Svijet
0

Mullen: Vojna akcija protiv Irana posljednja je opcija

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iako je vojna akcija protiv Irana posljednja opcija, SAD imaju resursa da napadnu uprkos tome što su im kapaciteti razvučeni u Iraku i Afganistanu, izjavio je vodeći američki vojni oficir.

Mornarički admiral Michael Mullen, načelnik Združenog štaba, izjavio je da su napori sada usmjereni na diplomatiju kako bi se obuzdale iranske nuklearne ambicije i njegova podrška pobunjenicima u Iraku.

On je, međutim, izjavio novinarima kako "imamo više nego dovoljno rezerve da odgovorimo (vojno) ukoliko, zapravo, nacionalno rukovodstvo želi da to učinimo", javio je AP.

Ministar odbrane Robert Gates izjavio je kako bi iranske nabavke nuklearnog oružja mogle pokrenuti utrku u naoružanju na Bliskom istoku.

"Rizik pogrešne kalkulacije ili da to oružje i materijali padnu u ruke terorista izgleda mi značajno uvećan", izjavio je Gates.

Pojavljujući se pred novinarima po prvi put otkako je Mullen postao načelnik Združenog štaba 1. oktobra, oni su izrazili zabrinutost oko Irana i Turske - žarišnih tačaka koje odvlače pažnju čak i od vojnih prioriteta na borbe u Iraku i Afganistanu.

Obojica lidera upozorila su na ozbiljne reperkusije ukoliko Kongres usvoji neobavezujuću rezoluciju kojom karakterizira kao gencid ubistvo do 1,5 miliona Jermena u zadnjnim godinama Otomanskog carstva u Prvom svjetskom ratu.

"Ne mislim da Turci blefiraju. Mislim da im je to značajno. Mislim da postoji veoma realan rizik da nas možda ušutkaju", izjavio je Gates, misleći na zabranu pristupa turskom zračnom prostoru za snabdijevanje američkih trupa u Iraku, ili u najmanju ruku ograničavanja.

"Ponovo bih rekao da oni imaju potencijal da istinski naškode našim trupama u Iraku - i da će to zategnuti - možda i bez mogućnosti popravke - naše veze s ključnim saveznikom u vitalnoj regiji i u širem ratu protiv terora", izjavio je šef Pentagona.