{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mulj ima razmjere naftne mrlje u Meksičkom zaljevu

F
8.10.2010. u 18:26
0
1
Mulj ima razmjere naftne mrlje u Meksičkom zaljevu
0
Mulj ima razmjere naftne mrlje u Meksičkom zaljevu
Foto: AFP
Toksični crveni mulj koji se prije četiri dana izlio iz jedne tvornice aluminija na zapadu Mađarske po razmjerima odgovara naftnoj mrlji koja se u aprilu izlila u Meksičkom zaljevu, što se smatra najvećom ekološkom katastrofom u američkoj historiji.
Prema podacima koje je saopćila mađarska vlada, oko 700.000 metara industrijskog otpada je iscurilo iz oštećenog spremnika u gradu Ajki, dok je iz bušotine British Petroleuma u Meksički zaljev isteklo 757.000 kubičnih metara nafte, prenijela je u petak TV stanica Sky News.

U zagađenju u Mađarskoj, uslijed havarije na rezervoaru u tvornici za preradu aluminija MAL, nastradalo je pet ljudi, troje se vodi kao nestalo, dok je najmanje 150 zadobilo opekline.

Mađarski premijer Viktor Orban je izjavio ranije u petak da je situacija "pod kontrolom", dok je Greenpeace saopćio da bi crveni mulj mogao izazvati teže posljedice nego što se prvobitno pretpostavljalo, s obzirom na "izuzetno visoku" razinu arsena i žive.

U pritokama Dunava je zbog baznog efekta izlivenog otpada došlo do pomora ribe i drugog životinjskog svijeta, a mrlja se u ovom trenutku prostire kilometrima, navela je britanska televizija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: