Svijet
0

Muke dvospolca u Iranu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iako se na prvi pogled ne bi reklo da je Hussein Rabei ikada bio žena, pri rođenju je konstatovano upravo to. Hussein je odgajan kao djevojčica pod imenom Zaineb te je bio i u braku, a nakon promjene spola na Tajlandu on je tek sad ono što osjeća da mu je Bog namijenio.

Hussein Rabei izgleda poput muškarca, za što se on i smatra. Dubok glas i muškobanjasta figura ne ostavljaju mnogo prostora za nagađanje oko njegovog spola, no njegovo odrastanje u Iranu sa vanjskim genitalnim odlikama oba spola nije bilo lako, izvijestio je Reuters.

Hussein Rebei je rođen sa genitalijama koje su više podsjećale na vaginu nego na penis. Zbog toga njegova porodica, uz savjet ljekara, nikada nije obraćala pažnju da bi njihova djevojčica Zaineb mogla zapravo biti dječak. Hussein je odgajan kao žensko pa je čak bio i u braku izvjesno vrijeme.

"Moj mi je muž govorio da se osjeća čudno kada je sa mnom jer ima osjećaj kao da je s prijateljima, a ne sa suprugom", rekao je za Reuters Reibei.

Rebei je išao na operaciju spola na Tajland, a za to je morao dobiti dozvolu sunitskog i šiitskog klera.

"U koju god sam kliniku otišao, rekli bi mi da sam žensko, a kada sam htio utvrditi spol testovima, smijali su mi se. Nakon vjenčanja, ljekari su mi sugerirali da idem na "operaciju" kojom bi se uklonio moj himen kako bih mogao konzumirati brak sa mužem. Prepisivali su mi razne lijekove kako bi izazvali menstruaciju koje nisam imao", stoji u Raibeiovoj ispovijesti.

On je prvi dvospolac koji je izašao u javnost sa svojim problemom i situacijom. U konzervativnoj sredini kakva je upravo sredina u Iranu, vrlo je opasno pričati o ovakvim stvarima. Kod njih je homoseksualnost kažnjiva smrću pa je Rabei mnogo riskirao kada je zatražio promjenu spola.

Rabeiovi poslodavci su od njega tražili otkaz, a psihijatri su odbili da ga savjetuju i pomažu mu u njegovom "novom" životu u ulozi muškarca.