{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Muhamed Yunus iz Bangladeša dobitnik Nobelove nagrade za mir

F
13.10.2006. u 12:45
0
0
Muhamed Yunus iz Bangladeša dobitnik Nobelove nagrade za mir
0
Muhamed Yunus iz Bangladeša dobitnik Nobelove nagrade za mir
Muhamed Yunus
Dobitnik Nobelove nagrade za mir za 2006. godinu je Bangladešanin Muhamed Yunus, osnivač banke Grameen, specijalizirane za dodjelu mikrokredita radi iskorjenjivanja siromaštva i socijalnog i privrednog razvoja.
"Trajni mir se ne može postići ako se jednom značajnom dijelu populacije ne iznađu mogućnosti da izađe iz siromaštva", rekao je Ole Danbolt Mjoes, predsjednik Nobelovog komiteta, obrazlažući izbor ovog kandidata između 191-og, koliko ih je bilo u utrci, javljaju agencije.

"Mikrokredit je jedna od tih mogućnosti", dodao je on

Muhamed Yunus, poznat pod imenom "bankar siromašnih", koji je briljantan ekonomist, osnovao je Grameen Bank, prvu banku na svijetu koja je počela izdavanje mikrokredita osobama koje uopće nisu sposobne za plaćanje.

"Oduševljen sam time, zaista oduševljen. I vi podržavate san o stvaranju svijeta u kojem neće biti siromašnih", reagirao je laureat na talasima radija NRK, kada je saznao za ovu vijest.

Grameen Bank je osnovana 1976. a dobila je status banke 1983.

Nobelova nagrada za mir, diploma, zlatna medalja i ček od deset miliona švedskih kruna, oko 1,1 milion eura, bit će dodijeljena u Oslu 10. decembra, na godišnjicu smrti njegovog osnivača, naučnika i švedskog filantropa Alfreda Nobela, pronalazača dinamita.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: