Haški tribunal
0

Muhamed Šaćirbegović svjedoči protiv Perišića

FENA
Bivši ministar vanjskih poslova BiH Muhamed Šaćirbegović svjedočit će sredinom juna pred Haškim sudom (ICTY) protiv nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića, objavio je u srijedu ICTY.

Umirovljeni general Perišić optužen je za pomaganje u vršenju zločina nad Bošnjacima i Hrvatima u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici koje su 1993.-1995., po optužnici, počinili pripadnici vojski "Republike srpske" i "Republike srpske Krajine".

Optužnica protiv generala Perišića zasnovana je na tvrdnji da su te vojske bile dio VJ-a i da im je on zapovijedao kao načelnik Generalštaba.

Svedočenje Šaćirbegovića zakazano je za 15, 16, 17. i 18. juni, prenijele su agencije.

Šaćirbegović, koji je tokom rata u BiH bio njezin ambasador u UN-u, iskaz će dati putem videoveze iz New Yorka, gdje živi, iako je haško tužilaštvo, kako proizlazi iz odluke suda objavljene u srijedu, uložilo velike napore da on dođe u Haag.

Na dužnosti ambasadora BiH u UN-u Šaćirbegović je bio od 1992. do 1996., a zatim od 1998. do 2000. godine. Između ta dva mandata je bio bh. ministar vanjskih poslova.

Vlasti BiH su 2002. optužile Šaćirbegovića za utaju oko 2,5 miliona dolara, nakon čega je on u SAD-u bio uhapšen u martu 2003. Šaćirbegović, koji je državljanin SAD-a i BiH, 2004. je pušten iz zatvora uz kauciju od šest miliona dolara.

Američki sudovi odlučili da on može biti izručen BiH, ali se Šaćirbegović više puta na te odluke žalio tvrdeći da su sve optužbe protiv njega politički motivirane.