Sud u SAD-u odlučio
0

Muhamed Šaćirbegović ponovo slobodan čovjek

Sarajevo-x.com
Federalni žalbeni sud u SAD-u je odlučio da Muhamed Šaćirbegović nije optužen za bilo kakav zločin i ne može biti izručen Bosni i Hercegovini. Drugostepeni žalbeni sud je odredio da se Šaćirbegoviću ukinu sve mjere ograničavanja slobode, stoji u izjavi koju je Šaćirbegović proslijedio medijima u BiH.

Šarćirbegović se zahvalio Sudu, rekavši da se osjeća olakšanje nakon godina psihičkog i fizičkog pritiska, ali vjeruje da se povratilo povjerenje u američki pravosudni sistem.

"Ovo je lična potvrda, ali i potvrda istini, pravdi i američkom pravosudnom sistemu", rekao je Šaćirbegović.

On je dodao da njegovi pravni zastupnici zaslužuju pohvale, ne samo za odbranu pravnih principa, nego i za odbranu istine.

"Moj primjer je dokaz da zakon ne pobjeđuje bez određene cijene, ali je na kraju pravda pobijedila", rekao je Šaćirbegović.

On je istakao da će se nastaviti baviti politikom i promovisanju pitanjima koja su važna Amerikancima, Bosancima i Hercegovcima, kao i svima koji se vide kao građani svijeta.

Šaćirbegović je bio osumnjičen da je u vrijeme dok je obavljao dužnost ambasadora BiH pri Ujedinjenim narodima pronevjerio dva miliona i 500 hiljada dolara a pravosudne vlasti već godinama su pokušavale ishoditi njegovo privođenje sudu u Sarajevu gdje je protiv njega otvorena istraga.

Prema nalazima istrage koju su provele vlasti u BiH, Šaćirbegović je izravno prisvojio 600 hiljada dolara od ukupno 2,5 miliona dolara zloupotrebljenih sredstava s računa misije pri UN-u kojima je raspolagao u vrijeme svoje diplomatske karijere.