Svijet
0

Mugabeov rival: Drugi krug izbora treba otkazati

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Drugi krug zimbabveanskih predsjedničkih izbora sazvan za 27. juna trebalo bi otkazati jer su slobodni i pošteni izbori nemogući, izjavio je u utorak prebjeg iz vladajuće stranke ZANU-PF Simba Makoni.

Makoni, koji je bio izazivač predsjedniku Robertu Mugabeu na spornim martovskim izborima, izjavio je novinarima u Johannesburgu da opozicioni lider Morgan Tsvangirai mora pregovarati o prijelaznoj vladi koja bi vladala zemljom narednih pet godina, javio je Reuters.

"Ne vjerujemo da se drugi krug može održati 27. juna i da to mogu biti slobodni i pošteni izbori. Zemlja je zahvaćena nasiljem. Nema dovoljno novca za pomoć izborima. Stoga ne vjerujemo da će drugi krug riješiti probleme zemlje", izjavio je Makoni.

Grupa za ljudska prava Human Rights Watch saopćila je u ponedjeljak da su slobodni i pošteni izbori nemogući zbog sistematske kampanje ubistava i brutalnosti koju je pokrenula Mugabeova stranka ZANU-PF u kojoj je ubijeno najmanje 36 ljudi.

Tsvangirai je porazio Mugabea na izborima održanim 29. marta, ali nije uspio osvojiti apsolutnu većinu potrebnu za direktnu pobjedu, što je dovelo do sazivanja drugog kruga za kraj ovog mjeseca.

Tsvangiraijev Pokret za demokratske promjene, grupe za ljudska prava i zapadne sile tvrde da je ZANU-PF pokrenula kampanju brutalnih zastrašivanja i namještanja kako bi osigurala da Mugabe pobijedi u drugom krugu i produži svoju 28-godišnju vladavinu.

Mugabe krivi svoje neprijatelje za nasilje.

Jacob Zuma, lider vladajuće stranke u moćnom susjedu Zimbabvea, Južnoj Africi, izjavio je tokom posjete Indiji u utorak da je alarmiran i uznemiren izvještajima o nasilju i pozvao je ZANU-PF da osigura slobodne političke aktivnosti uoči glasanja.