Svijet
0

Mugabe želi pokrasti izbore

FENA
Zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe, po svemu sudeći, namjerava se svim mogućim sredstvima održati na vlasti, ocjenjuje Sunday Telegraph u jednom od svojih uredničkih komentara.

On želi pokrasti izbore, što se vidi po odgađanju objavljivanja rezultata kako bi oni mogli biti namješteni.

Takvo užasno ponašanje vlade u Zimbaveu uobičajeno je međutim širom Afrike.

Prezir vladinih zvaničnika prema narodu kojemu bi trebalo da služe i uvjerenje da je glavni cilj ljudi na vlasti da se obogate vjerovatno je najtrajnije i najotrovnije naslijeđe kolonijalne vlasti u Africi tokom 19. i 20. stoljeća, zaključuje uvodničar Sunday Telegrapha.

Dnevnik Sunday Times je izvijestio da su se širom Hararea, glavnoga grada Zimbavea, u subotu krili muškarci, žene i djeca odvojena od svojih roditelja, bježeći od progona koje su vlasti pokrenule protiv opozicije.

Svi oni su, kako su znali i umjeli, u velikom broju stigli iz unutrašnjosti zemlje u želji da se zaštite anonimnošću u velikom gradu.

Usprkos pokušajima vlasti da slomi ili zaplaši pristalice opozicijskog Pokreta za demokratske promjene, kako bi osigurala pobjedu predsjednika Roberta Mugabea na eventualnim ponovljenim predsjedničkim izborima, ima sve više znakova da su neki stupovi vlasti, poput pripadnika policije u nekoliko predgrađa, počeli popuštati, primjećuje Sunday Times.